Затлъстяване | Причини за затлъстяването... как да отслабнем?
 
 
 

 

Какво представлява затлъстяването?

Затлъстяването може да бъде дефинирано като увеличаване на телесното тегло, изразено в абнормно отлагане на триглицериди в мастните депа с подчертано отрицателен ефект върху организма. В здравната практика е въведен единен метод за определяне степента на затлъстяване – т.нар. индекс на телесната маса / ИТМ /. Той представлява отношението между телесното тегло в килограми и ръста в метри на квадрат  / ИТМ = кг/м2 /
Световната здравна организация е приела стандарт за класификация на телесното тегло според ИТМ (Таблица 1). Този индекс обаче не дава никаква информация относно количеството мастна тъкан и което е по-важно, къде е локализирана тя в тялото. Разпределението на мастната тъкан е изключително важен аспект на затлъстяването, определящ честотата и тежестта на проявление на съпътстващи заболявания. Натрупването на мастна тъкан в коремната област, известно като централно затлъстяване, е свързано със значително повишен здравословен риск, в сравнение с крушовидното затлъстяване. Поради тази причина, определянето на ИТМ, най-често се съпровожда от измерване обиколката на талията. Установено е, че ИТМ > 25 кг/м2, съчетан с обиколка на талията > 102 см при мъжете и > 88 см при жените, драстично увеличава вероятността за развитие на усложнения като: артериална хипертония, дислипидемия (нарушен липиден профил на кръвта), атеросклероза, инсулинова резистентност, захарен диабет тип 2, мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда.

 

Таблица 1.

Категория

ИТМ

Ниско телесно тегло

< 18.5 кг/м2

Оптимално телесно тегло

18.5 – 24.9 кг/м2

Наднормено телесно тегло

25 – 29.9 кг/м2

Затлъстяване I степен

30 – 34.9 кг/м2

Затлъстяване II степен

35 – 39.9 кг/м2

Морбидно затлъстяване III степен

> 40 кг/м2

 

Причини

Затлъстяването е нарушение с хроничен характер, резултат от сложни взаимодействия между ендогенни (генетични особености, хормонален баланс) фактори и външната среда. Като основна причина за развитието му се приема продължителното поддържане на положителен енергиен баланс вследствие на повишен енергиен прием, понижен енергоразход или комбинация от двете.
Ако допреди няколко десетилетия е имало съмнения за значението на храненето в етиологията на затлъстяването днес безспорно е доказано, че хранителният прием заема основно място. Проследяване на хранителните навици показва, че за последните 30-40 години енергийният прием на глава от населението се е повишил драматично с тенденция увеличаването да продължи в бъдеще. В допълнение това количествено изменение е съпроводено с качествени промени в храненето. Приемът на мазнини драстично се е увеличил, като полезните моно- и полиненаситени мастни киселини са отстъпили място на артерогенните наситени мастни киселини. В същото време се наблюдава "скок" в приема на прости захари, докато консумацията на сложни въглехидрати и фибри се понижава. Богатите на мазнини и прости въглехидрати храни, са предпочитани за консумация поради по-добрите си вкусови качества. Същевременно те притежават слабо изразен засищащ ефект и увеличена енергийна плътност (съдържание на калории на единица тегло) – фактори, лесно предизвикващи положителен енергиен баланс и впоследствие затлъстяване.Множество изследвания са показали, че заседналият начин на живот се асоциира с увеличена честота на метаболитните нарушения и в частност на наднорменото тегло и затлъстяването. Интересен е фактът, че връзката "понижена физическа активност - затлъстяване" е двупосочна, т.е. липсата на движение води до покачване на телесното тегло, а хората с наднормено тегло по-трудно биват насърчавани да започнат физически занимания. По този начин натрупването на излишни килограми се задълбо-чава и води до образуването на своеобразен порочен кръг.

 

Как да отслабнем ?

Наднорменото тегло се дължи на: проблеми в обмяната на веществата, заседналият начин на живот, бързото хранене/ най-често с готови продукти/ сандвичи, полуготови панирани храни, сладкиши, торти, всякакъв вид лакомства, на които трудно се устоява, газирани напитки. Повечето хора с наднормено тегло са пристрастени към захарта и захарните изделия, т.е. към въглехидратите. Изразът „Дебел и гладен” винаги предизвиква усмивка. Точен и верен! Всеки, който е с наднормено тегло е опитвал някаква диета, обикновено винаги свързана с гладуването. Губят се килограми, разбира се, но много бързо, след спиране на диетата, се покачват, дори повече. Отново почват да гладуват и процесът се завърта в един омагьосан кръг. Можем ли да постигнем успех без да гладуваме? Разбира се, че може. Доказа се на практика, че гладът не е основният метод за намаляване на натрупаните излишни килограми. Дори напротив.


   Последствията от гладуването са:

- Проблеми със стомашно-чревния тракт
- Нарушен водносолеви и микроелементен състав на организма
- Загуба на мускулна маса
- Почти постоянно главоболие, липса на концентрация, раздразнителност
- Понижаване на имунитета
- Пад на либидото
- В най-тежките случаи -  Анорексия

При спиране на гладуването, организма започва да усвоява всичко, почти напълно. Това е природен механизъм, действащ при бозайниците, когато настъпят неблагоприятни условия за дълго време. С две думи, човек усвоява всичко, като мечка след зимен сън. Така че гладуването, никога не е било решение. За съжаление и вълшебно хапче, което да е безвредно и ефикасно, също няма, особено от вида "Две таблетки дневно - и плюскате като прасе пред телевизора, в очакване на следващия ни продукт". 
Практиката доказва, че нито една диета не е достатъчна, ако не се ползват и хранителни добавки, както и добър двигателен режим. Целта на използуването на добавките, е за бързото възстановяване от физическата умора, бързото адаптиране на организма при стресови ситуации, набавянето на определени микроелементи, за постигане на максимален ефект.

 

 

               FIVE STARS                                   ПОСЛЕДНА ПРОГРАМА ЗА ОТСЛАБВАНЕ                                        FIVE STARS

      ФИРМЕНА СТРАНИЦА                                                                                                                                            ОНЛАЙН МАГАЗИН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                             Повече информация можете да получите

                                                                                                                                                                                        на телефон 0878 270 222